Vem

Stina Atelier är jag, Stina Staffansdotter. Det är en ”one-woman-show” med en stark övertygelse om att hantverk och hållbarhet är en väg framåt. Både för världen och mig personligen.

Jag är utbildad konstvetare med inriktning på designhistoria och har arbetet med samtidskonst, konsthantverk och möbler.

För några år sedan kompletterade jag min kompetens med en sadelmakarutbildning och driver sedan några år ett eget företag inom läderhantverk. 

Vad

Stina Atelier gör produkter med enkla, rena former där materialet är i fokus. Det är tydlig form, hantverksmässigt utfört av mig med just dig i åtanke. 

Alla produkter i webshopen är tillverkade i sk vegetabiliskt garvat skinn och läder. Det betyder att man använt ett vegetabiliskt garvninsgämne (t ex barken från Mimosa). Den typen av garvning kallas ibland också för naturlig garvning. 

Jag tycker om när ytan är så lite behandlad som möjligt för att lädrets naturliga skönhet och variation ska synas. Ytan kommer att förändras, få patina (precis som din hud) och det ser jag som någonting vackert.

Hur

Jag har en egen verkstad i Stockholm där all tillverkning görs av mig. Från ax till limpa - inga mellanhänder.

Jag tillverkar när du lagt din beställning. 

Jag väljer läder från erkända och etablerade garverier där jag känner mig trygg med omständigheter kring miljö. 

Jag använder svenskt läder så långt det är möjligt. Finns inte det jag söker i Sverige så letar jag i Europa och främst Italien. Jag använder bara hudar som är en biprodukt från livsmedelsindustrin, dvs hudar från djur vars kött tagits om hand och inte djur som bara föds upp för deras skinns skull. 

Att söka lokalt eller åtminstone nationellt gäller för allt materiel jag använder. Men det är ett pågående projekt, att hitta svenska tillverkare på alla delar, och jag är inte i mål ännu.

Varför

Jag vill kunna besvara de frågor jag själv har när jag handlar en produkt. Vem har gjort den? Var är den gjord? Av vad är den gjord?

De svaren kan jag ge dig. 

Vi behöver konsumera mindre. Och när vi köper nytt ska det ha en lång hållbarhet. Något som läder och skinn behandlat och förädlat på rätt sätt kan erbjuda.

Stina Atelier

"Jag vill erbjuda ett lokalt alternativ i utbudet av väskor och accessoarer. Ett alternativ som är transparent och tydligt i fråga om ursprung och tillverkningsprocess. Ett val som är personligt och som du kan lita på" // Stina Staffansdotter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish

© 2024 Stina Atelier